9 zasad jak zrobię pyszna kawę w domu 0

Zasada 1. Kup świeżą ziarnistą kawę

Bez wątpienia, kawa jest najlepsza, gdy jest zużywana w ciągu kilku dni od palenia, dlatego najlepiej gdy możemy kupić świeżo paloną kawę z dobrej, lokalnej palarni. Tlen i bezpośrednie światło są największymi wrogami smaku kawy. Jeśli już kupujemy kawę konfekcjonowaną przez producenta musi być pakowana w mocne, dobrze uszczelnione próżniowe opakowanie.

 Zasada 2. Zachowaj świeżość swojej kawy

W domu kawę przechowujemy w szczelnym pojemniku: szklanych lub ceramicznych słoikach dobrze uszczelnionych. Nie należy przechowywać kawy w lodówce (łatwo pochłania wilgoć i zapachy z żywności). Eksperci zdecydowanie odradzają również zamrażanie kawy. Optymalnie, kupić zapas na 5 max. 7-dni  i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Zasada 3. Wybierz kawę dobrej jakości

Bogaty świat smaków kawy czeka na wszystkich smakoszy! Przelewowa technika parzenia, wymaga ziaren lepszej jakości, niż do parzenia ciśnieniowego. Najważniejsze aby ziarna były dobrej jakości – jeśli takie mamy, ciężko będzie zepsuć kawę ;) Należy szukać kaw, które maja określony kraj pochodzenia: najlepsze kawy pochodzą z państw z obszaru geograficznego rozciągającego się od zwrotnika Raka do zwrotnika Koziorożca:  Brazylii, Etiopii, Wietnamu czy Kolumbii. Najszlachetniejszy smak mają 100% czyste ziarna arabiki. Tańsze alternatywy mogą zawierać kawę robusta, odznaczającą się większą zawartością kofeiny, ale pełną  „trudnych” smaków.

Zasada 4. Miel kawę tuż przed parzeniem

Kawa zaczyna tracić na jakości niemal natychmiast po zmieleniu, dlatego koneserzy kawy zawsze mielą kawę tuż przed parzeniem. Waży jest też rodzaj młynka: powinien to być młynek żarnowy, a nie nożowy, który zamiast ścierać ziarna, tnie je nie wydobywając pełni aromatu.

Zasada 5. Używaj dobrej wody

Nic bardziej nie zniszczy dobrej kawy niż złej jakości woda z kranu. Najlepiej nadaje się woda filtrowana lub źródlana. Wody mineralne mogą zostawić kwaśny lub metaliczny posmak.

Zasada 6. Unikaj tanich filtrów

Papierowe filtry do kawy mogą być różnej jakości: szukaj tych wolnych od dioksyn. Najlepiej wybierać bielone tlenem.

Zasada 7. Złota proporcja, tzw. golden ratio

Idealna proporcja wg basistów to 17, 42 części wody na  1 cześć kawy, czyli ok., 6 g kawy/100 ml wody.

Zasada 8. Optymalna temperatura parzenia

Właściwa temperatura wody do parzenia kawy to 85-90 stopni. Gotowanie lub długotrwałe podgrzewanie wydobędzie nawet z najlepszej kawy gorzki i wstrętny smak.

Zasada 9. Regularnie czyść sprzęt do parzenia kawy

Czyste pojemniki do przechowywania, kawiarki oraz młynki to podstawa. Należy regularnie  pozbywać się osadów mineralnych oraz tłuszczowych. 

Smacznego!!!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl